1 Nisan 2013 Pazartesi

CMMI - Tarihçe

Herşeyin bir başlangıcı olduğu malumunuz. CMMI, Carnegie Universitesi'nde bulunan Yazılım Mühendisliği Enstitüsü'nün bir ürünüdür, SEI'dir yani.

1984 yılında Amerika Savunma Bakanlığı tarafından SEI kuruldu ya da kurulması için fon sağladı. O yıllarda dünyada yazılıma en çok bütçe ayıran kurumu idi. Silah teknolojisi yazılımın nasıl bir gelişim sağlayacağını öngörmüştü. Bununla birlikte maliyet çok yüksekti. Yazılım konusu ile ilgili bilgi birikiminin azlığı, kritik sistemlerde kullanımının maliyeti, doğrulama/geçerleme süreçlerinin olgun olmaması gibi problemler yaşanmaktaydı. Kuvvetle muhtemel bu maliyetli işi kontrol altına almak istediler ve bunu sağlamak için de işi sahiplenecek bir yapılanma olmasını istediler. SEI'nin kurulma dinamikleri aşağı yukarı bu şekildedir.

Modelin babası Watts Humphrey. Önce yazılım geliştirmeye de süreç yaklaşımını sonra da bu süreçlerin yönetilebileceği önerdi. Bütün bu önerileri daha geniş kapsamlı içeren Software CMM yayımlandı SEI tarafından. Daha sonrasında yazılım yetenek değerlendirme akabinde System CMM yayımlandı.CMM versiyon 2.0 için çalışışırken bu çalışma CMMI çalışması sebebi ile iptal edildi. Şu anda CMMI V1.3'tür.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder