7 Nisan 2013 Pazar

Yazılım Projeleri Yönetimi

Ne zaman ki yazılım ürünlerin bir parçası haline geldi o zaman dünyanın aklı karışmaya Eminim Şaka Yapıyorsunuz Bay Feynman  Kalem ya da motor parçası ya da bir kutu değildi ki bu. Üretim bandında ölçümler yapıp süreç adımlarını iyileştirme pek uygulanamıyordu (en azından başlangıçta). 

Söz konusu olan yazılımdı ve tabii ki ilk ürünler savunma araçları idi. Kritik sistemlerdi. Manhattan Projesi'ni ilk örneklerden biri olarak düşünebiliriz. Manhattan Projesi 1939 yılında başlayıp 130 000'den fazla çalışanı ve yaklasık 2 milyar dolara (bugünün parası ile 26 milyar dolara) mal olmuştur bkz. Richard P. Feynman bu projenin üyelerinden biriydi. Hayatında gördüğü en güçlü bilgisayarın bu projede kullanıldığını ve işlemlerin nasıl yapıldığını Eminim Şaka Yapıyorsunuz Bay Feynman kitabında anlatmıştır.

Yazılım geliştirme projesine başladığında istenen ile sonunda çıkan ya pek aynı olmuyordu. Ya da, istenen elde ediliyordu da ayrılan bütçeden kat be kat fazlaya mal oluyordu. 

İşin içinden çıkılamadığında da "Amaan, ArGe (!) zaten bu proje" denilip başarısızlığın üstü güzelce örtülüyordu.

Zaman geçtikçe yazılım geliştirme süreçlerinin kontrol altına alınması, proje yönetiminin de yazılım işlerinden anlar hale gelmesi en önemli beklenti olmaya başlandı.

En çok yazılım projesi yöneticileri ve takım üyelerinin kafa patlattığı bir kavramdır yazılım projesi yönetimi.  Gerçek vakalar ile PMBOK 5. sürümü temel alarak elimden geldiğince yardımcı bir çalışmayı bu blog aracılığı ile yapacağım bundan sonra.

PMI bir ek dokümanıolan SW PMBOK taslak olarak hazırladı. 2013 yılı başında gözden geçirilmesi için sitesinde yayımladı. Henüz resmi olarak yayımlamadı. Bu sebepten dolayı temel olarak PMBOK 5th Edition, gerektiğinde CMMI-DEV v1.3 ile diğer ilgili standart/modeller belirteç olarak kullanacağım yolumuzu daha gerçekçi kılmak için.

Girizgahı şimdilik bitiriyorum. Önümüzdeki günlerde hem beni hem de siz okuyucuları tatmin edecek bilgi birikimi blogda oluşması umudu ile.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder